Doesburgse mosterdsoep
Ingrediënten:
- 200 gram magere gerookte spekjes van de slager
- 40 gram boter
- 1 ui
- 60 gram bloem
- peper
- 1/2 liter melk
- 1/2 liter water
- 3 eetlepels Doesburgsche mosterd
- 1 prei
Bereidingswijze:
- Snipper de ui en prei heel fijn. Smelt de boter in een pan en voeg achtereenvolgens de spekblokjes en de ui toe.
- Laat het geheel zachtjes uitbakken, zodat de ui niet verbrandt. Voeg de bloem toe en roer het mengsel glad.
- Laat het mengsel even garen zonder dat de bloem verkleurt. Voeg al roerend voorzichtig het water en de melk toe en laat het doorkoken tot de soep licht gebonden is.
- Voeg nu de mosterd toe en de peper naar smaak. Roer het geheel glad en kook heel even door. Voeg vlak voor het serveren de prei toe.
Tip: voeg een visbouillon blokje toe en wat zalmsnipper..heerlijk!!
Uiensoep

Ingrediënten: voor 4 personen
- 650 gram uien
- 40 gram boter
- 40 gram bloem
- 1 laurierblaadje
- 1 liter bouillon gemaakt van groente/vlees bouillonblokje
- geraspte kaas (belegen of oude)
- stokbrood
Bereiding:
- Pel de uien en snijd ze in dikke ringen. Voeg de boter in een ruime pan, zonder het bruin te laten worden, voeg de gesneden uien toe.
- Smoor de uien in 40 minuten op een lage pit, totdat ze zacht zijn, niet bruin.
- Voeg de bloem toe en blijf roeren totdat een mooie roux ontstaat.
- Voeg nu al roerend beetje bij beetje de bouillon en daarna de laurier toe
- Laat het geheel nog 10 minuten goed pruttelen.
- Haal het laurierblaadje eruit en verdeel de soep over 4 vuurvaste soepkommen
- Leg hierop een sneetje stokbrood en bestrooi dit rijkelijk met de geraspte kaas
- Zet de soepkommen in het midden van de oven en grill het ongeveer 5 minuten totdat de kaas is gesmolten en het stokbroodje knapperig is.
- Om het evt nog lekkerder te maken, voeg aan de soep een scheutje port toe.
Voorjaarssoep
Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten: voor 4 personen
- 1 liter kippen-of groentebouillon
- 2 cm verse gember, geschild
- 1 teentje knoflook
- 1 eetl. ketjap
- 20 gr. mie
- 1 struikje paksoi, in reepjes gesneden en gewassen.
Bereiding:
- Breng de bouillon aan de kook met de gember, knoflook en ketjap en laat 5 minuten trekken.
- Knijp de mie in grove stukken boven de bouillon en roer door met een vork
- Voeg de paksoi toe en laat nog een minuut meegaren
- Serveer de soep direct en laat de knoflook en gember achter in de pan