voor bij de vis
Gribiche saus. 6 porties (bij uitstek geschikt voor vis, maar ook bij vlees of gevogelte.
Bereidingstijd: 10 minuten incl.voorbereiding
![](https://primary.jwwb.nl/images/glossary/s/sauce_gribiche.jpg?enable-io=true&enable=upscale&crop=252%2C168%2Cx0%2Cy0%2Csafe&width=150&height=100)
Ingrediƫnten:
- eigeel van 3 hardgekookte eieren
- 1 tl franse mosterd
- 1/2 tl zout
- versgemalen peper
- 275 ml olijfolie
- 125 ml witte wijnazijn
- wit van 3 hardgekookte eieren (fijngehakt)
- 1 el peterselie gemengd met dragon, fijngesneden
- 2 el kappertjes
- 5 augurken
Bereiding:
- Wrijf het eigeel door heen fijne zeef, vermeng met de mosterd, zout en peper.
- Voeg geleidelijk olijfolie toe, en vervolgens onder voortdurend roeren de wijnazijn. Voeg tenslotte het eiwit, de kappertjes, augurken,en fijngesneden kruiden toe.
Fluweelsaus 4 porties (ook heerlijk bij kip)
Bereidingstijd:ca 15 minuten incl. voorbereiding
Ingrediƫnten:
- 30 gram boter
- 1 1/2 el bloem
- 315 ml lichte bouillon (vis,kippen-of kalfsbouillon)
- zout en versgemalen witte peper
- citroensap naar smaak
- 1 eigeel
- 1 el kookroom
Bereiden:
- Smelt boter in de pan, haal van het vuur en roer de bloem erdoor.
- Roer vervolgens de bouillon erdoor en breng langzaam aan de kook
- Laat 10 minuten pruttelen en breng op smaak met zout, peper en citroensap
- Meng het eigeel en de room met een beetje van de hete saus. Giet terug in de pan en laat lichtjes indikken, zonder te koken.