Zeef het meel met het zout, de basterdsuiker en de vanillesuiker boven een kom
Doe de in kleine stukjes gesneden boter, de melk en het ei erbij en kneed snel met de keukenmachine/mixer met deeghaken tot een soepel deeg is ontstaan
Kneed nog even met de hand na en verdeel het deeg in twee gelijke bollen
Leg het deeg 1 uur in de koelkast
Beboter een vlaaivorm
Warm de oven voor op 175 graden
Rol een deegbol uit tot een ronde lap, groter dan de vlaaivorm en bekleed de bodem en de wanden van de vorm hiermee
Rol de rest van het deeg uit en snijd er 1 cm brede repen van
Vul de bodem met de vulling (bijv. kersen of abrikozen) en leg de deegrepen er overheen in een ruitjespatroon
Bestrijk het deksel met losklopt ei en garneer eventueel met suiker en geschaafde amandelen.
Schuif de vlaai op een rooster in het midden van de oven en bak het in 30 minuten gaar.