met vlees
Jolijn(lijnonvriendelijk dus:) prei met kaasgerecht (ingestuurd door Jolien)

4 personen.
Bereidingstijd:+/- 35 minuten
Ingredienten:
- 5 preien
- 2 ons ham
- smeerkaas ,naturel
- slagroom
- gemalen kaas
- zout,nootmuskaat
Bereiding:
- Snij de prei in stukken van ongeveer 7 centimer.
- Kook deze in water met wat zout in 20 minuten gaar.
- Laat uitlekken in een vergiet
- strooi er wat nootmuskaat overheen
- Neem een ovenschaal
- wikkel om ieder stuk prei wat ham
- leg het in de ovenschaal
- voeg de slagroom toe ,en verdeel de smeerkaas .
- Strooi de gemalen kaas over het geheel
- Zet de ovenschaal in de oven op 200 graden,eventueel grill gebruiken
- Als de kaas bruin is en de slagroom wat borrelt is het gerecht klaar
- Lekker met aardappelen of puree.
- eventueel kun je er nog wat ander vlees bij serveren.
COURGETTE IN PIKANTE TOMATENSAUS (calorie arm!!!)
Ingrediënten voor 4 pers.:
- 1 kleine ui
- 1 blikje tomatenpuree ( 70 g )
- 1/2 liter blik tomaten ( of verse uiteraard )
- 1 1/2 el ( olijf ) olie
- 5 el witte wijn
- 1/2 tl cayennepeper
- 1/2 tl zout
- 1/2 tl witte peper
- 1 teentje knoflook ( meer is ook niet verkeerd )
- 2 grote courgettes
- 2 takjes peterselie
Bereiding :
- Ui pellen en snipperen.
- In de pan doen: ui, 1/2 liter water, tomatenpuree, tomaten met vocht, olie, wijn, cayennepeper, zout en peper.
- Knoflook pellen en erboven uitpersen. Door elkaar scheppen. Met het deksel op de pan ong. 5 min. Zachtjes laten sudderen. Intussen courgettes wassen en in plakjes snijden.
- Deze door de saus scheppen. In ong. 10 min. gaar laten worden.
- Op smaak brengen met zout en peper.
- De peterselie erboven fijn knippen.
Vlug klaar lente-ui hachee met varkenshaas en cajunkruiden

4 Personen
Bereidingstijd: 15 minuten
Ingrediënten
- 500 g varkenshaas
- 2 eetlepels cajunkruiden
- 4 lenteuitjes
- 80 g boter
- 1 vleesbouillontablet
- 2 theelepels basterdsuiker
- 2 theelepels bloem
- 2 eetlepels azijn
Bereiding:
- Snijd de varkenshaasjes in plakken van 1 cm dikte.
- Wrijf het vlees in met cajunkruiden (houd 2 theelepels apart) en laat het geheel even intrekken.
- Snijd intussen de lente-uitjes (ook het groen) in schuine stukjes van ± 2 cm.
- Verhit 40 g boter in een ruime koekenpan en bak hierin de lente-ui met de suiker op een hoog vuur al roerende goudbruin.
- Roer de bloem en de 2 theelepels cajunkruiden erdoor en vervolgens 4 dl water, het bouillontablet en de azijn. Laat de lente-uisaus op een matig vuur 5 minuten stoven.
- Verhit de rest van de boter in een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak hierin de plakjes varkenshaas om en om bruin. Leg ze in de saus en laat het geheel nog 2 minuten stoven.
- Lekker met gekookte aardappels en peultjes.
Boeuf Bourguignon
Voor 6 personen
Bereidingstijd: 2 uur+45 minuten
Ingrediënten:
- 100 gr. spekblokjes
- 40 gramboter
- 600 gr. magere runderlappen in blokjes
- 1 grote winterwortel, in blokjes
- 1 grote ui, gesnipperd
- 1 el bloem
- 350 ml. Bougogne wijn
- 200 ml. vlees fond
- 250 gr. champignons, in vieren
- 2 el. zoet/zure zilveruitjes
Bereiding:
- Bak de spekblokjes in een braadpan met 20 gr. boter zachtjes uit.
- Schep de spekjes op een bordje
- Kruid de blokjes vlees met zout en peper en bak ze in het bakvet rondom bruin
- Schep de wortel, en de ui erdoor en bak alles nog 2-3 minuten
- Strooi de bloem erover en schenk de wijn en fond langs de rand van de pan bij het vlees
- Schep alles goed door elkaar en stoof het vlees 2-2½ uur zachtjes gaar.
- Verhit 20 gr. boter in een koekenpan en bak de champignons op hoog vuur bruin.
- Schep de zilveruitjes erdoor.
- Roer de champignons en spekjes door de boeuf Bouguignon.
- Serveer met bv krieltjes of gekookte aardappel
Tip van een vriend: ipv worteltjes, 3 teentjes knoflook, zwarte peper en kruidnageltje voor een nog iets pittigere smaak!
Gehakt vlees. (met dank aan Jolien)

Voor 2-4 personen als bijgerecht
Ingrediënten:
- 1pond soepvlees
- 2 uien
- 2 eieren
- toefje verse peterselie
- 4 boullionblok(ken)
- peper
- paprikapoeder
- zout
- 1 el azijn
- 4 el mayonaise
Bereiding:
- Trek een boullion van soepvlees en boullionblokken
- Haal het soepvlees uit de bouillon en laat het afkoelen.
- Maal het soepvlees fijn
- Kook de eieren en maak ze fijn
- Snipper de ui
- Hak de peterselie
- Meng de ui en eieren,door het soepvlees
- Maak het smeuiig met mayonaise
- Maak het op smaak met azijn en de kruiden
- Doe de fijngemalen peterselie door het geheel
- Het gehakt vlees is klaar.lekker op brood,stokbrood of een toastje