Het Ei
Allereerst is het de kunst precies de goede eieren te kopen.
Maar waar moet je op letten? Kijk in de winkel of de eieren
heel zijn en controleer de houdbaarheidsdatum. Koop de eieren
ongeveer een week voordat je ze nodig hebt. Eieren die 'te vers'
zijn, zijn heel moeilijk te pellen.
heel zijn en controleer de houdbaarheidsdatum. Koop de eieren
ongeveer een week voordat je ze nodig hebt. Eieren die 'te vers'
zijn, zijn heel moeilijk te pellen.
Berg de eieren zo snel mogelijk na aankoop op in de koelkast.
Laat ze in hun karton zitten en zorg dat ze niet samen met
sterk ruikend voedsel worden bewaard. Eieren nemen heel snel
geuren en smaken op. Weet je niet of het ei vers is? Een glas
water geeft antwoord. Blijft het ei op de bodem liggen, dan
is het vers. Drijft het ergens midden in het water dan is het ei
nog wel goed, maar niet echt vers. Drijft het echt op het
water, gooi het dan weg!
Laat ze in hun karton zitten en zorg dat ze niet samen met
sterk ruikend voedsel worden bewaard. Eieren nemen heel snel
geuren en smaken op. Weet je niet of het ei vers is? Een glas
water geeft antwoord. Blijft het ei op de bodem liggen, dan
is het vers. Drijft het ergens midden in het water dan is het ei
nog wel goed, maar niet echt vers. Drijft het echt op het
water, gooi het dan weg!
Koken
Leg de eieren in koud water en breng dit aan de kook.
Zodra het kookt, haalt u de pan van het vuur en laat u
de eieren 15 tot 20 minuten in het hete water liggen.
Afhankelijk van de gewenste hardheid. Laat de
eieren schrikken in koud water, zodat ze beter
te pellen zijn.
Zodra het kookt, haalt u de pan van het vuur en laat u
de eieren 15 tot 20 minuten in het hete water liggen.
Afhankelijk van de gewenste hardheid. Laat de
eieren schrikken in koud water, zodat ze beter
te pellen zijn.
Bakken
Klontje boter in de pan. Ondertussen het ei klutsen in
een kommetje met peper, zout, paprikapoeder, kerrie, een
scheutje ketjap... Probeer wat uit, het kan eigenlijk niet fout
gaan. Heb je liever een ei met hele dooier, dan breek je
het ei voorzichtig boven de pan zodra de boter heet is. Het
ei is klaar als het wit gestold is.
een kommetje met peper, zout, paprikapoeder, kerrie, een
scheutje ketjap... Probeer wat uit, het kan eigenlijk niet fout
gaan. Heb je liever een ei met hele dooier, dan breek je
het ei voorzichtig boven de pan zodra de boter heet is. Het
ei is klaar als het wit gestold is.
Pocheren
Breng water met een scheut azijn aan de kook. Breek het
ei boven het kokende water en hou het met een lepel
in vorm. Na vier minuten is het eiwit stevig en het
eigeel zacht. Haal het ei uit het water en spoel
de azijnsmaak er met water af.
ei boven het kokende water en hou het met een lepel
in vorm. Na vier minuten is het eiwit stevig en het
eigeel zacht. Haal het ei uit het water en spoel
de azijnsmaak er met water af.
Gevulde eieren
Kook de eieren hard en laat ze afkoelen. Snij ze over
de lengte doormidden en schep het eigeel er met een
lepeltje uit. Dit eigeel is de basis voor de vulling. Ook hier
geldt dat het eigenlijk niet mis kan gaan. Meng het geel
met een beetje ketchup, mayonaise, mosterd, kleingesneden
lente-uitjes, kruiden en schep het mengsel terug in de
halve eieren. Toefje peterselie of stukje bieslook
erop en klaar.
de lengte doormidden en schep het eigeel er met een
lepeltje uit. Dit eigeel is de basis voor de vulling. Ook hier
geldt dat het eigenlijk niet mis kan gaan. Meng het geel
met een beetje ketchup, mayonaise, mosterd, kleingesneden
lente-uitjes, kruiden en schep het mengsel terug in de
halve eieren. Toefje peterselie of stukje bieslook
erop en klaar.