Paasdinner
Beenham met groene aspergers

voor 4 personen
Ingrediënten:
- 25 gr. boter
- 2 el mosterd
- 2 el abrikozenjam
- 1 el verse tijmblaadjes
- 1 beenham naturel (ongeveer 500 gr)
- 1 pot vleesfond
- 200 ml droge witte wijn
- 500 gr. groene asperges (mag ook witte hoor)
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200°
- Meng de boter met de mosterd,jam en tijm, voeg wat zout en versgemalen peper toe en wrijf de beenham hiermee in.
- Leg de beenham in een braadslede en laat het gedurende 35-45 minuten mooi bruin en gaar worden.
- Kook in de tussentijd in een wijde pan de fond en wijn op een hoog vuur totdat er nog ca. 200 ml over is (inschatten)
- Snijd de houtachtige uiteinden van de asperges en stoom of kook deze in 8-10 minuten beetgaar.
- Houd de beenham warm onder aluminiumfolie
- Schenk het braadvocht bij de ingekookte fond en laat alles nog eventjes koken
- Snijd de ham in plakjes en leg ze dakpansgewijs op warme borden (even in de oven, kijk uit voor verbrande vingers)
- Schep de jus erover en leg de asperges ernaast.
- Heerlijk met gebakken krieltjes!!
Pastei met zalm, venkel en spinazie (met dank aan Annelies)

voor 4 personen
Ingrediënten:
300 gr. bloem
- 150 gr.boter, gesmolten
- 450 gr. spinazie, gewassen en gesneden
- 125 ml. créme fraîche
- 2 el geraspte mierikswortel (uit een potje)
- 1 kleine venkel, in flinterdunne reepjes
- 500 gr. zalmfilet (aan een stuk)
- 2-3 el dille, fijngehakt
- 1 bosuitje in fijne ringetjes
- 4 el melk
Bereiding:
- Meng de bloem met iets zout, gesmolten boter en 100 ml water en kneed tot een soepel deeg
- Rol het deeg uit en vou het in drieën, laat het dan afgedekt in de koelkast 15 min.rusten
- Herhaal het uitrolen en rusten nog 2x
- Laat in een pan de spinazie met aanhangend water in ca. 5 minuten slinken en daarna uitlekken in een vergiet.
- Verwarm de oven voor op 200°.
- Verdeel het deeg in 2 stukken en rol het uit tot ovale lappen.
- Leg 1 deeglap op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk deze met créme fraîche en mierikswortel
- Verdeel hierover de venkel en spinazie
- strooi over elke laag wat zout en peper.
- Leg de zalmfilets erop en strooi weer wat zout en peper hierover, daarna de dille en bosui erover.
- Leg de andere deeglap eroverheen en druk het deeg tot de schulrand dicht
- Maak bovenop een gaatje.
- Garneer met bolletjes en lintjes uit restjes deeg en bestrijk de pastei met melk.
- Bak de pastei in de oven in 40-45 minuten goudbruin en gaar.
- Heerlijk met een frisse salade!
Een heuse gevulde kip.

voor 4 personen
Ingrediënten:
- 1/2 pak gele rijst
- 1 rode paprika, in kleine blokjes
- 1 bosuitje, in stukjes van 1/2 cm
- 100 gr. diepvries doperwten
- rasp en sap van 1 sinaasappel
- 2 el verse dille, fijngehakt
- 1 ei, losgeklopt
- 1 hele kip
- 25 gr. boter
- 100 ml droge witte wijn
- 200 ml gevogeltefond of kippebouillon van bouillonblokjes
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 175°
- Kook de rijst volgens de beschrijving en maak los met een vork
- Meng de paprika, bosui, doperwten, sinaasappelrasp, dille en het losgeklote ei erdoor
- Schep dit mengsel in de buikholte van de kip en druk het steeds goed aan.
- Wrijf de kip van de buitenkant in met zout en versgemalen peper.
- Zet de kip in een braadslede en schenk het sinaasappelsap erover
- Leg hier en daar een klontje boter op de kip
- Braad de kip in de oven in 75-90 minuten goudbruin en gaar
- Schep er regelmatig wat braadvocht, uit de braadslede, over.
- Leg de kip op een schaal en roer de wijn en fond door het braadvocht, kook dit op het fornuis in tot een lekker jus
- Serveer de kip met frietjes , peultjes en een gemengde salade, geef de jus er apart bij.