Paasdinner

Beenham met groene aspergers

voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 25 gr. boter
  • 2 el mosterd
  • 2 el abrikozenjam
  • 1 el verse tijmblaadjes
  • 1 beenham naturel (ongeveer 500 gr)
  • 1 pot vleesfond
  • 200 ml droge witte wijn
  • 500 gr. groene asperges (mag ook witte hoor)
Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 200°
  • Meng de boter met de mosterd,jam en tijm, voeg wat zout en versgemalen peper toe en wrijf de beenham hiermee in.
  • Leg de beenham in een braadslede en laat het gedurende 35-45 minuten mooi bruin en gaar worden.
  • Kook in de tussentijd in een wijde pan de fond en wijn op een hoog vuur totdat er nog ca. 200 ml over is (inschatten)
  • Snijd de houtachtige uiteinden van de asperges en stoom of kook deze in 8-10 minuten beetgaar.
  • Houd de beenham warm onder aluminiumfolie
  • Schenk het braadvocht bij de ingekookte fond en laat alles nog eventjes koken
  • Snijd de ham in plakjes en leg ze dakpansgewijs op warme borden (even in de oven, kijk uit voor verbrande vingers)
  • Schep de jus erover en leg de asperges ernaast.
  • Heerlijk met gebakken krieltjes!!

Pastei met zalm, venkel en spinazie (met dank aan Annelies)

voor 4 personen

Ingrediënten:

300 gr. bloem
  • 150 gr.boter, gesmolten
  • 450 gr. spinazie, gewassen en gesneden
  • 125 ml. créme fraîche
  • 2 el geraspte mierikswortel (uit een potje)
  • 1 kleine venkel, in flinterdunne reepjes
  • 500 gr. zalmfilet (aan een stuk)
  • 2-3 el dille, fijngehakt
  • 1 bosuitje in fijne ringetjes
  • 4 el melk

Bereiding:

  • Meng de bloem met iets zout, gesmolten boter en 100 ml water en kneed tot een soepel deeg
  • Rol het deeg uit en vou het in drieën, laat het dan afgedekt in de koelkast 15 min.rusten
  • Herhaal het uitrolen en rusten nog 2x
  • Laat in een pan de spinazie met aanhangend water in ca. 5 minuten slinken en daarna uitlekken in een vergiet.
  • Verwarm de oven voor op 200°.
  • Verdeel het deeg in 2 stukken en rol het uit tot ovale lappen.
  • Leg 1 deeglap op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk deze met créme fraîche en mierikswortel
  • Verdeel hierover de venkel en spinazie
  • strooi over elke laag wat zout en peper.
  • Leg de zalmfilets erop en strooi weer wat zout en peper hierover, daarna de dille en bosui erover.
  • Leg de andere deeglap eroverheen en druk het deeg tot de schulrand dicht
  • Maak bovenop een gaatje.
  • Garneer met bolletjes en lintjes uit restjes deeg en bestrijk de pastei met melk.
  • Bak de pastei in de oven in 40-45 minuten goudbruin en gaar.
  • Heerlijk met een frisse salade!

Een heuse gevulde kip.

voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 1/2 pak gele rijst
  • 1 rode paprika, in kleine blokjes
  • 1 bosuitje, in stukjes van 1/2 cm
  • 100 gr. diepvries doperwten
  • rasp en sap van 1 sinaasappel
  • 2 el verse dille, fijngehakt
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 hele kip
  • 25 gr. boter
  • 100 ml droge witte wijn
  • 200 ml gevogeltefond of kippebouillon van bouillonblokjes
Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 175°
  • Kook de rijst volgens de beschrijving en maak los met een vork
  • Meng de paprika, bosui, doperwten, sinaasappelrasp, dille en het losgeklote ei erdoor
  • Schep dit mengsel in de buikholte van de kip en druk het steeds goed aan.
  • Wrijf de kip van de buitenkant in met zout en versgemalen peper.
  • Zet de kip in een braadslede en schenk het sinaasappelsap erover
  • Leg hier en daar een klontje boter op de kip
  • Braad de kip in de oven in 75-90 minuten goudbruin en gaar
  • Schep er regelmatig wat braadvocht, uit de braadslede, over.
  • Leg de kip op een schaal en roer de wijn en fond door het braadvocht, kook dit op het fornuis in tot een lekker jus
  • Serveer de kip met frietjes , peultjes en een gemengde salade, geef de jus er apart bij.