Paasontbijt

Een paasontbijt hoort er helemaal bij, en uiteraard kunnen de eieren hier niet aan ontbreken, evenmin de paasthee, speciale koffie, lekkere vruchtensappen en de zoete verwennerijen zoals de chocolade eitjes, paashazen.

Paasvlechtbrood met sesamzaadjes.

 eigen gemaakt (te lekker)

Je kunt ipv zelf het deeg maken, een pak brooddeeg klant en klaar in de supermarkt kopen, bespaart heel veel tijd, alleen..het lekkerste is toch zelf maken:)

Ingrediënten Deeg Vlechtbrood

  • 500 gram tarwebloem (+ wat extra voor het verwerken)
  • 20 gram verse gist
  • 1 theelepel suiker
  • 2 deciliter lauwwarm water
  • 1/2 deciliter zonnebloemolie
  • 1/2 eetlepel zout
  • 1 middelgroot ei
  • melk voor het bestrijken
  • 2 volle eetlepels maanzaad.

Bereiding Vlechtbrood Maanzaadvlecht - Brooddeeg

  • Doe de helft van de gezeefde bloem in een beslagkom, brokkel de gist erin
  • Voeg vervolgens de suiker en het water toe
  • Kneed alles tot een glad deeg en bestuif het licht met bloem
  • Dek het geheel af en laat het op een warme plaats ca. 10 minuten rijzen
    Voeg de rest van de bloem, het ei, de olie en het zout toe
    Kneed het geheel tot een lekker glad en soepel deeg
    Laat het deeg afgedekt nogmaals ca. 20 minuten rijzen 

 Hoe maak je nu de Vlecht van het Brooddeeg?

  • Kneed het deeg nogmaals en verdeel het in drie gelijke stukken.
  • Vorm van ieder stuk deeg een streng van ongeveer 30 cm lengte.
  • Maak hier een vlecht van door de drie strengen deeg te vlechten.              
  • Je kunt de 3 strengen ook aan elkaar laten zitten zoals op de foto.
  • Leg de vlecht op een ingevette of met bakpapier bedekte bakplaat.
  • Laat het gevlochten deeg nogmaals afgedekt ca. 30 minuten rijzen. 
  • Verwarm de oven voor op 200 °C
  • Bestrijk de broodvlecht met melk en bestrooi deze met maanzaad
  • Bak de broodvlecht midden in de oven in ongeveer 40 minuten af.
  • Een Maanzaadvlechtbrood bevat zo rond de 2400 Kilo-calorieën. 

Heel veel plezier bij het maken van dit overheerlijke brood en eet smakelijk!!


 

Palmpaashaantje

Ingredienten voor 8 haantjes:

  • 1 pak broodmix voor witbrood (Koopmans)
  • een paar krenten of rozijnen
  • 1 losgeklopt ei
  • 4 eetlepels bloem om mee te bestrooien
Materialen:
  • schaar
  • bakplaat

 Bereiding:

  • Maak het deeg in een ruime kom volgens de aanwijzingen op de verpakking van het broodmix en laat het afgedekt met een doek op een warme plaats rijzen totdat het 2 keer zoveel is geworden.
  • Kneed het even door elkaar en verdeel het deeg in 8 gelijke stukken, bestrooi de stukken met bloem en maak er nu ronde bollen van. Leg de bollen op het werkvlak afgedekt met een doek.
  • Druk de bolletjes stuk voor stuk plat en rol ze tot een puntbroodje. Maak van het deeg een V-vorm door je vinger in het midden van het broodje te houden en de uiteinden omhoog te buigen. Rol nu het broodje plat in de vorm van een haantje. Van een krent of rozijn maak je een oog en met een schaar kun je het deeg inknippen voor de hanenkam, snavel en staart.
  • Leg de haantjes op de bakplaat en bestrijk deze met het losgeklopte ei. Even laten rusten. Dan kun je de haantjes afbakken in een voorverwarmde oven op 240°C in ca. 10 minuten tot ze gaar zijn en goudbruin.
  • Kijk af en toe even of ze niet te hard gaan!
Succestip:
  • Bestrooi voor het bakken de helft van de haantjes met wat paneermeel.

Gevulde croissants met ei

voor 6 personen.

Ingredienten:

  • 6 eieren
  • 100 ml créme fraîche
  • 1 el mosterd
  • 2 el bieslook, fijngeknipt
  • 2 el platte peterselie, fijngehakt
  • 1 blik gekoeld deeg voor super croissants
  • 6 plakjes kipfilet (vleeswaren)
  • 1 bakje tuinkers

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200° 
  • Kook de eieren in 6-8 minuten bijna hard.
  • Laat ze schrikken en pel ze.
  • Meng de créme fraîche met de mosterd, bieslook,peterselie en wat zout en peper.
  • Rol het deeg uit en snijd de driehoekjes los, bestrijk de driehoeken met créme fraîche en leg er een plakje kipfilet op
  • Leg aan de korte kant een ei en rol het deeg vanaf deze kant losjes op naar de punt.
  • Leg de croissants op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in de oven in 1-20 minuten goudbruin en gaar.
  • Leg de croissants op borden en serveer met een plukje tuinkers.