echte Limburgse vlaaien

Basisrecept echte Limburgse vlaai van gistdeeg 

Voor een vlaai met een doorsnee van +/- 30 cm (8-10 personen) 
Vlaaivorm (wel handig als je een vlaai wil bakken)
Bereidingstijd totaal: 80 minuten 
Ovenstand: Elektrisch 175° - Hetelucht 160° - Gasoven stand 3 
Baktijd: 30 minuten
 

Ingredienten:

Deeg (Let op: gebruik van de ingredienten ongeveer de helft meer voor een dichte vlaai of raster-vlaai): 
  •  200 gram bloem
  •  snufje zout
  •  20 gram verse gist
  •  15 gram boter
  •  1 deciliter melk
  •  2 eetlepels (basterd)suiker
  •  1 eidooier
  •  Evt gustardpoeder en melk voor het maken van pudding, voor bij het verse  fruit als vulling
  •  Maizena als je gebruikt maakt van vocht fruit uit blik, glas, etc.

Bereidingswijze:

  •  Maak de melk lauw (niet heet!) en los de gist erin op
  •  Doe het zout onderin een kom en zeef de bloem erboven
  •  Maak een kuiltje in de bloem en voeg boter, suiker en eidooier erbij (evt 1 el olijfolie)
  •  Schenk het gist/melk-mengsel erbij
  •  Kneed het geheel tot een glad, soepel en luchtig deeg door met de hand op een met bloem bestoven werkblad. Plakt het erg  aan de handen voeg dan wat meel toe.
  •  Zet het deeg afgedekt op een warme plaats om te rijzen, max. 30 minuten
  •  Na het rijzen opnieuw kneden en uitrollen tot de hele vlaaibodem (vorm) bedekt kan worden (in dit geval ongeveer 32 centimeter)
  •  Bekleed de ingevette vorm met het deeg. Het deeg dat over de bodem uitsteekt er met de deegroller afhalen
  •  Prik het deeg hier en daar in met een vork
  •  Breng nu de vulling aan. Het lekkerst is vers fruit, bijvoorbeeld aardbeien, kersen, pruimen, abrikozen,(kruis)bessen, appels of  peren in een bedje van zelfgemaakte gustardpudding. Als je fruit uit blik, pot of glas gebruikt, het vocht binden met maizena.
  •  Dek de vlaai eventueel af met deeg of een deegraster (rolletje maken van het deeg en in rastervorm erop leggen)
  •  Bak de vlaai op een rooster in het midden van de oven.
  •  De vlaai kan afgemaakt worden met slagroom

Variaties:

  •  In plaats van verse gist kan ook de helft van het gewicht (10 gram) aan korrelgist gebruikt worden