met vlees

Jolijn(lijnonvriendelijk dus:) prei met kaasgerecht (ingestuurd door Jolien)

4 personen. 
Bereidingstijd:+/- 35 minuten

Ingredienten:

  • 5 preien
  • 2 ons ham
  • smeerkaas ,naturel
  • slagroom
  • gemalen kaas
  • zout,nootmuskaat

Bereiding:

    • Snij de prei in stukken van ongeveer 7 centimer.
    • Kook deze in water met wat zout in 20 minuten gaar.
    • Laat uitlekken in een vergiet
    • strooi er wat nootmuskaat overheen
    • Neem een ovenschaal
    • wikkel om ieder stuk prei wat ham
    • leg het in de ovenschaal
    • voeg de slagroom toe ,en verdeel de smeerkaas .
    • Strooi de gemalen kaas over het geheel 
    • Zet de ovenschaal in de oven op 200 graden,eventueel grill gebruiken
    • Als de kaas bruin is en de slagroom wat borrelt is het gerecht klaar 
    • Lekker met aardappelen of puree.
    • eventueel kun je er nog wat ander vlees bij serveren.

COURGETTE IN PIKANTE TOMATENSAUS (calorie arm!!!)

 

 Ingrediënten voor 4 pers.:

  • 1 kleine ui
  • 1 blikje tomatenpuree ( 70 g )
  • 1/2 liter blik tomaten ( of verse uiteraard )
  • 1 1/2 el ( olijf ) olie
  • 5 el witte wijn
  • 1/2 tl cayennepeper
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl witte peper
  • 1 teentje knoflook ( meer is ook niet verkeerd )
  • 2 grote courgettes
  • 2 takjes peterselie

 Bereiding :

  • Ui pellen en snipperen.
  • In de pan doen: ui, 1/2 liter water, tomatenpuree, tomaten met vocht, olie, wijn, cayennepeper, zout en peper.
  • Knoflook pellen en erboven uitpersen. Door elkaar scheppen. Met het deksel op de pan ong. 5 min. Zachtjes laten sudderen. Intussen courgettes wassen en in plakjes snijden.
  • Deze door de saus scheppen. In ong. 10 min. gaar laten worden.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • De peterselie erboven fijn knippen.

Vlug klaar lente-ui hachee met varkenshaas en cajunkruiden

4 Personen
Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten

  • 500 g varkenshaas
  • 2 eetlepels cajunkruiden
  • 4 lenteuitjes
  • 80 g boter
  • 1 vleesbouillontablet
  • 2 theelepels basterdsuiker
  • 2 theelepels bloem
  • 2 eetlepels azijn

Bereiding:

  • Snijd de varkenshaasjes in plakken van 1 cm dikte.
  • Wrijf het vlees in met cajunkruiden (houd 2 theelepels apart) en laat het geheel even intrekken.
  • Snijd intussen de lente-uitjes (ook het groen) in schuine stukjes van ± 2 cm.
  • Verhit 40 g boter in een ruime koekenpan en bak hierin de lente-ui met de suiker op een hoog vuur al roerende goudbruin.
  • Roer de bloem en de 2 theelepels cajunkruiden erdoor en vervolgens 4 dl water, het bouillontablet en de azijn. Laat de lente-uisaus op een matig vuur 5 minuten stoven.
  • Verhit de rest van de boter in een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak hierin de plakjes varkenshaas om en om bruin. Leg ze in de saus en laat het geheel nog 2 minuten stoven. 
  • Lekker met gekookte aardappels en peultjes.

Boeuf Bourguignon

Voor 6 personen

 

Bereidingstijd: 2 uur+45 minuten

Ingrediënten:
  • 100 gr. spekblokjes
  • 40 gramboter
  • 600 gr. magere runderlappen in blokjes
  • 1 grote winterwortel, in blokjes
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 el bloem
  • 350 ml. Bougogne wijn
  • 200 ml. vlees fond
  • 250 gr. champignons, in vieren
  • 2 el. zoet/zure zilveruitjes
Bereiding:
  • Bak de spekblokjes in een braadpan met 20 gr. boter zachtjes uit.
  • Schep de spekjes op een bordje
  • Kruid de blokjes vlees met zout en peper en bak ze in het bakvet rondom bruin
  • Schep de wortel, en de ui erdoor en bak alles nog 2-3 minuten
  • Strooi de bloem erover en schenk de wijn en fond langs de rand van de pan bij het vlees
  • Schep alles goed door elkaar en stoof het vlees 2-2½ uur zachtjes gaar.
  • Verhit 20 gr. boter in een koekenpan en bak de champignons op hoog vuur bruin.
  • Schep de zilveruitjes erdoor.
  • Roer de champignons en spekjes door de boeuf Bouguignon.
  • Serveer met bv krieltjes of gekookte aardappel

 

Tip van een vriend: ipv worteltjes, 3 teentjes knoflook, zwarte peper en kruidnageltje voor een nog iets pittigere smaak!


 

Gehakt vlees. (met dank aan Jolien)

Voor 2-4 personen als bijgerecht

Ingrediënten: 

  • 1pond soepvlees
  • 2 uien
  • 2 eieren
  • toefje verse peterselie
  • 4 boullionblok(ken)
  • peper
  • paprikapoeder
  • zout
  • 1 el azijn
  • 4 el mayonaise
Bereiding:
  • Trek een boullion van soepvlees en boullionblokken
  • Haal het soepvlees uit de bouillon en laat het afkoelen.
  • Maal het soepvlees fijn
  • Kook de eieren en maak ze fijn
  • Snipper de ui
  • Hak de peterselie
  • Meng de ui en eieren,door het soepvlees
  • Maak het smeuiig met mayonaise
  • Maak het op smaak met azijn en de kruiden
  • Doe de fijngemalen peterselie door het geheel
  • Het gehakt vlees is klaar.lekker op brood,stokbrood of een toastje