hartige lekkernijen

Keftedes zijn lekkere gehaktballetjes voor bij de borrel, of als je ze wat groter maakt bij het avondeten. Snel en makkelijk zelf te maken.

Bereidingstijd: 20 minuten

Benodigdheden voor ongeveer 20 stuks:
  • 500 g rundergehakt
  • 3 sneetjes witbrood zonder korst
  • 1 ei
  • 1 geraspte ui
  • 1 uitgeperst teentje knoflook
  • 1 tl komijn
  • klein bosje fijngehakte peterselie
  • paar blaadjes fijngehakte munt
  • 1 tl gedroogde oregano
  • peper en zout
  • bloem
  • zonnebloemolie
Bereiding :
  • Drenk het brood in water en knijp het overtollige vocht eruit. Meng het gehakt met het brood, ei, ui, knoflook, komijn, peterselie, munt en oregano. Breng het geheel op smaak met peper en zout. 
  • Maak balletjes ter grootte van een walnoot en rol deze door de bloem. 
  • Verhit de zonnebloemolie in een frituurpan of wok en bak de gehaktballetjes in 5 minuten gaar als de olie heet genoeg is.
  • Laat de balletjes uitlekken op een stukje keukenpapier.
Variatie
  • Gehaktballetjes rollen ter grootte van een walnoot.
  • Smoor in een koekenpan, uitgeperste knoflook en mespunt sambal (naar eigen smaak), voeg de balletjes toe aan het mengsel en laat ze onder voortduren husselen gaar worden, laat ze uitlekken op keukenrolpapier en dien ze warm of koud op, lekker bij de borrel.

Garnalen met knoflook, een klassieker die vele varianten kent. Hier gemaakt met grote, ongepelde garnalen, chilipeper, champignons en peterselie. 

Bereidingstijd: 20 minuten incl.oventijd

 

Benodigdheden :
  • circa 8 champignons
  • 4-6 el olie
  • 2-3 teentjes knoflook
  • 1/2 chilipeper
  • 1/2 bosje bladpeterselie
  • 12 ongepelde gamba's
Bereiding :
  • Verwarm de oven voor op 250 graden. 
  • Snijd de champignons in plakjes en leg ze in een schaal.
  • Schenk de olie erbij. 
  • Pers de knoflook erboven uit. 
  • Snijd de chilipeper in de lengte door en haal de zaadjes eruit.
  • Snijd de chilipeper fijn en roer het door de champignons. 
  • Snijd de peterselie fijn en voeg het toe met de garnalen. 
  • Roer alles goed door elkaar. 
  • Verdeel het mengsel over vier ovenvaste souffléschaaltjes, mag ook in een grote ovenvaste schaal. 
  • Zet de garnalen 8-10 minuten in de oven, totdat ze goed gaar zijn.
Variatie:Het kan ook met kleine, gepelde garnalen in alleen olie en knoflook. Lekker met stokbrood.