Tapenades

 

Olijven tapenade

Lekkere tapenade voor op een broodje. Lekker smeerseltje gezellig bij een drankje of lekker vooraf bij het eten.

Ingrediënten

  • 125 gram zwarte olijven
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 3 ansjovisfilet
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 rode paprika
  • 2 eetlepels olijfolie

  Bereiding

  • 1. Maak de paprika schoon en snijd deze in kleine stukken.
  • 2. Hak de olijven en de knoflook fijn.
  • 3. Doe alle ingrediënten in een kom en maal ze fijn tot een mooi dikke tapenade.
  • 4. Serveer met stokbrood of crostini.

Tapenade van zongedroogde tomaten

Altijd lekker een tapenade van zongedroogde tomaten. Deze variant was ook weer erg geslaagd, eigenlijk een soort pesto, maar dan niet op basis van basilicum maar van zongedroogde tomaatjes. Heerlijk op een vers (af)gebakken stokbroodje.

 

Ingrediënten

  • 10 zongedroogde tomaatjes uit Ligurië
  • 3 eetlepels pijnboompitten
  • 15 basilicumblaadjes
  • 4 eetlepels olijfolie, bijv. de olijfolie van de tomaatjes (ligurië)
  • 1/2 teentje knoflook
  • 25 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • (vers) gemalen peper en zout

Bereiden:

  • 1. Rooster de pijnboompitten in een pan en laat ze afkoelen.
  • 2. Hak de tomaten, pijnboompitten, basilicum en knoflook fijn met een zeer scherp koksmes of keukenmachine.
  • 3. Rasp de Parmezaanse kaas en meng deze met de tapenade.
  • 4. Roer de olijfolie door de tapenade om deze wat smeuïger te maken.
  • 5. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.

Tips:
- Gebruik niet teveel knoflook, deze gaat erg overheersen in de tapenade.
- Gebruik bij voorkeur olijfolie en zongedroogde tomaatjes van goede kwaliteit, je zult het verschil duidelijk proeven !
- Ook erg lekker met wat zwarte olijven erdoor!

Maak jouw eigen website met JouwWeb