Doesburgse mosterdsoep

 

 Ingrediënten:

  • 200 gram magere gerookte spekjes van de slager
  • 40 gram boter
  • 1 ui
  • 60 gram bloem
  • peper
  • 1/2 liter melk
  • 1/2 liter water
  • 3 eetlepels Doesburgsche mosterd
  • 1 prei

Bereidingswijze:

  • Snipper de ui en prei heel fijn. Smelt de boter in een pan en voeg achtereenvolgens de spekblokjes en de ui toe.
  • Laat het geheel zachtjes uitbakken, zodat de ui niet verbrandt. Voeg de bloem toe en roer het mengsel glad.
  • Laat het mengsel even garen zonder dat de bloem verkleurt. Voeg al roerend voorzichtig het water en de melk toe en laat het doorkoken tot de soep licht gebonden is.
  • Voeg nu de mosterd toe en de peper naar smaak. Roer het geheel glad en kook heel even door. Voeg vlak voor het serveren de prei toe.

Tip: voeg een visbouillon blokje toe en wat zalmsnipper..heerlijk!!

 


Uiensoep

Ingrediënten: voor 4 personen

  • 650 gram uien
  • 40 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 1 laurierblaadje
  • 1 liter bouillon gemaakt van groente/vlees bouillonblokje
  • geraspte kaas (belegen of oude)
  • stokbrood

Bereiding:

  • Pel de uien en snijd ze in dikke ringen. Voeg de boter in een ruime pan, zonder het bruin te laten worden, voeg de gesneden uien toe.
  • Smoor de uien in 40 minuten op een lage pit, totdat ze zacht zijn, niet bruin.
  • Voeg de bloem toe en blijf roeren totdat een mooie roux ontstaat.
  • Voeg nu al roerend beetje bij beetje de bouillon en daarna de laurier toe
  • Laat het geheel nog 10 minuten goed pruttelen.
  • Haal het laurierblaadje eruit en verdeel de soep over 4 vuurvaste soepkommen
  • Leg hierop een sneetje stokbrood en bestrooi dit rijkelijk met de geraspte kaas
  • Zet de soepkommen in het midden van de oven en grill het ongeveer 5 minuten totdat de kaas is gesmolten en het stokbroodje knapperig is.
  • Om het evt nog lekkerder te maken, voeg aan de soep een scheutje port toe.

 


Voorjaarssoep

Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten: voor 4 personen

  • 1 liter kippen-of groentebouillon
  • 2 cm verse gember, geschild
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetl. ketjap
  • 20 gr. mie
  • 1 struikje paksoi, in reepjes gesneden en gewassen.

Bereiding:

  • Breng de bouillon aan de kook met de gember, knoflook en ketjap en laat 5 minuten trekken.
  • Knijp de mie in grove stukken boven de bouillon en roer door met een vork
  • Voeg de paksoi toe en laat nog een minuut meegaren
  • Serveer de soep direct en laat de knoflook en gember achter in de pan

 


Maak jouw eigen website met JouwWeb