linzenvlaai

Bereiding:

  • Zeef het meel met het zout, de basterdsuiker en de vanillesuiker boven een kom
  • Doe de in kleine stukjes gesneden boter, de melk en het ei erbij en kneed snel met de keukenmachine/mixer met deeghaken tot een soepel deeg is ontstaan
  • Kneed nog even met de hand na en verdeel het deeg in twee gelijke bollen
  • Leg het deeg 1 uur in de koelkast
  • Beboter een vlaaivorm
  • Warm de oven voor op 175 graden
  • Rol een deegbol uit tot een ronde lap, groter dan de vlaaivorm en bekleed de bodem en de wanden van de vorm hiermee
  • Rol de rest van het deeg uit en snijd er 1 cm brede repen van
  • Vul de bodem met de vulling (bijv. kersen of abrikozen) en leg de deegrepen er overheen in een ruitjespatroon
  • Bestrijk het deksel met losklopt ei en garneer eventueel met suiker en geschaafde amandelen.
  • Schuif de vlaai op een rooster in het midden van de oven en bak het in 30 minuten gaar.

Maak jouw eigen website met JouwWeb