zoervleis met frites

 

Een heerlijk Limburgs gerecht met frites (gewoon kopen of zelf bakken) 

Bereidingstijd:ca 2 1/2 uur

IngrediĆ«nten 

  • 1 kg paardenvlees of rundsstoofsel, 
  • 1 kg uien
  • 4 plakken ontbijtkoek 
  • 2 laurierbladeren, 
  • 5 dl water, 
  • 2,5 dl azijn, 
  • 8 kruidnagels, 
  • 1 el bruine suiker, 
  • 100 gram boter 
  • zout, peper
Bereiding:
  • Leg de in dobbelstenen gesneden stukken vlees in een marinade van azijn,water, kruidnagels en laurierbladeren. Laat het vlees ongeveer 12 uur marineren op een koele plaats. 
  • Haal dan het vlees uit de marinade en laat het uitlekken. 
  • Zeef de marinade hierna. Snijd ondertussen de uien in ringen en bak deze ongeveer 10 minuten in de helft van de boter. Voeg na de helft van de baktijd de bruine suiker toe en roer het geheel goed om. Haal uit ui-suikermengsel uit de pan, en bak in de 
  • overgebleven boter de stukken snel aan alle kanten aan. Voeg zout en peper toe, en doe er zoveel gezeefde marinade bij, dat het vlees voor driekwart onderstaat. 
  • Stoof het vlees op een laag pitje in ongeveer 2 tot 2,5 uur gaar. 
  • Voeg na 1 uur het ui-suikermengsel en de laurierbladen toe. 
  • Doe er, als het vlees gaar is, de verkruimelde ontbijtkoek doorheen. 
  • Kan uiteraard ook geserveerd worden met: stokbrood, gebakken krieltjes, aardappelpuree of rijst.