soepen

Knoflooksoep

 

Ingrediënten voor de knoflooksoep:
  • 30 g boter
  • 1 aardappel 
  • 375 ml slagroom
  • 3 eetlepel bloem
  • 3 bollen knoflook
  • 3 laurierblaadjes
  • 3 uien, gesnipperd
  • 1 mespunt kruidnagelpoeder
  • 1 1/2 kippenbouillontablet

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 160 °C. 
  • Leg de bollen knoflook op een bakplaat in het midden van de oven en pof ze in 40 minuten gaar. 
  • Neem de knoflook uit de oven en laat afkoelen. Verhit intussen de boter in een soeppan en fruit de uien met de laurierblaadjes en het kruidnagelpoeder 10 min. op laag vuur. 
  • Pel de knoflook en voeg dit samen met de bloem toe aan de ui. Fruit alles 1 minuut mee en voeg de room en 1 liter water toe. Breng aan de kook en voeg 1 1/2 bouillontablet toe en de aardappel.
  • Draai het vuur laag en laat alles 30 minuten zacht koken met het deksel schuin op de pan. Verwijder de laurierblaadjes en pureer de soep met de staafmixer. 
  • Zeef de soep en breng op smaak met peper en zout.
 
Eventueel de knoflook ipv poffen, persen en even fruiten, misschien minder werk.
Dit is vegetarisch, je kunt ook eventueel gekookte stukje kipfilet toevoegen, met bijvoorbeeld het wit van prei.
Garneren met ringetje bosui. Smakelijk!!

 

Hollandse erwtensoep:

Ingrediënten:

  • 400 Gram spliterwten
  • 500 Gram hamschijf,varkenskrabbetjes of varkenspootjes
  • 250 Gram verse spek (gerookte)
  • 3 schoongemaakte en in ringen gesneden preien
  • een half geschilde, en in blokjes gesneden selderieknol
  • 1 in blokjes gesneden winterwortel
  • 4 eetlepels grof gesneden selderie
  • 1 aardappel in blokjes gesneden
  • 2,5 liter water
  • zout&peper
  • bouillonblokje, 1 p/ liter (kruiden of vlees)
  • 1 rookworst

Bereidingswijze erwtensoep maken:

  • Was de spliterwten totdat er geen schuim meer van afkomt, en doe ze met varkensvlees, het spek, de ringen prei,de blokjes selderieknol, de in blokjes gesneden aardappel en winterwortel, de grof gesneden selderie en het water met de bouillonblokjes in een pan.
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Draai de hittebron laag,leg een deksel op de pan en roer gedurende 2 uur lang af en toe door de zachtjes kokende soep.
  • Maak de soep op smaak met wat zout en peper.snijdt de rookworst in plakjes en voeg op het laatst toe aan de soep.
  • Haal het vlees na de 2 uur uit de soep en snij het in plakjes.  
  • Serveer nu de soep met het vlees apart erbij of laat het in de soep.
  • Zorg ook voor voldoende rogge en bruinbrood voor de optimale smaaksensatie!!