Feestelijke eterijtjes

 

Pepernoten!!!

Benodigdheden voor ca. 50 stuks

  • - 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • - 50 gram donkerbruine basterdsuiker
  • - 1/2 theelepels speculaas en/of koekkruiden (mengsel van gelijke delen is het lekkerst)
  • - 1 mespunt zout
  • - 40 gram ijskoude boter
  • - 2 eetlepels melk

Voorbereiding:

  • Zeef bakmeel en basterdsuiker in een kom.
  •  Strooi speculaas en/of koekkruiden en wat zout erover. 
  • Snijd de boter in dunne plakjes. Leg ze op de bloem. Snijd de boter met twee messen door de bloem tot een kruimelige massa is verkregen. 
  • Sprenkel de melk erover. Kneed het deeg daarna met een koele hand tot een goed samenhangend deeg. Vorm een bal van het deeg en laat het, verpakt in plastic folie, tenminste 20 minuten op een koele plek rusten.

Bereidingswijze:

  • Bestrijk een bakplaat met een kwastje met gesmolten boter. Vorm van het deeg balletjes van ca. 1 centimeter. Leg ze met een onderlinge afstand van ca. 2 centimeter op de bakplaat. Druk de balletjes met de wijsvinger enigszins plat. Schuif de bakplaat in het midden van de tot 180 graden voorverwarmde oven. Bak de pepernoten in 18-20 minuten mooi bruin en gaar. Neem de pepernoten van de bakplaat en laat ze koud worden. Bewaar de pepernoten in een goed af te sluiten trommel.

 

 


Bisschopswijn

Zo tegen het einde van november komt Sinterklaas weer in het land. Vroeger dronken de mensen in deze tijd van het jaar bisschopswijn, het kan natuurlijk ook op andere momenten.Hier het oude recept.


Benodigdheden;

  • 1 sinaasappel,
  • 1 citroen,
  • 8 kruidnagels,
  • 1 fles zoete rode wijn,
  • ¾ liter water, thee of druivensap,
  • 1 kaneelstokje,
  • Eventueel suiker.


Bereidingswijze:

  • Borstel de sinaasappel en de citroen goed af met warm water en steek de kruidnagels er in,
  • Leg de vruchten in een hoge, goed geëmailleerde pan (geen metaal, dit geeft een smaakje) en giet de wijn, het water (of thee, of druivensap) er bij,
  • Leg het kaneelstokje ook in de pan en doe het deksel er op,
  • Laat de Bisschopswijn enkele uren zachtjes trekken (niet koken!) en voeg eventueel naar smaak suiker toe,
  • Drink de bisschopswijn warm!

 

Alcoholvrije variant

Met het vieren van de verjaardag van Sint Nicolaas kun je natuurlijk ook alcoholvrije Bisschopswijn drinken. Dit maak je door rode-vruchtensap of verdund bessensap te gebruiken in plaats van wijn.

 

Proost, geniet ervan!!

 



Hartige sintletter

Ingrediënten

  • · 200 gram half om half gehakt
  • · gehaktkruiden
  • · 1 ei, losgeklopt
  • · 4 plakjes bladerdeeg
  • · 1/2 eetlepel boter
     
 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Meng in een kom het gehakt, 1/2 ei en de gehaktkruiden. Vet een bakplaat in met boter. Halveer de plakjes bladerdeeg tot 8 even grote rechthoeken. Vorm met 4 plakjes de letter s. Verdeel het gehaktmengsel over deze 4 plakjes bladerdeeg. Dek het gehaktmengsel af met de andere plakjes bladerdeeg en druk de deegranden goed dicht. Bestrijk de bovenzijde van het bladerdeeg met de rest van het losgeklopte ei. Bak de letter op de bakplaat in het midden van de oven in 25 minuten goudbruin en gaar.
 

 

Kerststol: het echte kerstbrood met spijs

Wil je, net als ik, met kerst je eigen indrukwekkende kerstbrood presenteren aan je familie? Dan is het misschien een goed idee om vast wat proefstolletjes te maken. Dit recept is perfect om mee te experimenteren. Met de feestdagen verdubbel je de hoeveelheden voor een stol waar niemand omheen kan! Een gedeelte van de rozijnen vervangen door gedroogde cranberry’s staat ook heel kerstig. Het is veel werk, maar leuk om te doen. Maken dus, je eigen kerstbrood!

Ingrediënten voor de Kerststol

250 gram patentbloem
20 gram verse gist
5 gram zout
35 gram roomboter
1 eigeel
130 ml koude melk
5 druppels amandelolie
250 gram rozijnen (en als je wilt wat sukade, gedroogde cranberries en/of noten)
150 gram amandelspijs voor de vulling

 

Zo maak je de Kerststol

Doe de helft van de bloem, alle gist, het eigeel en de melk in een kom. Meng met een lepel en laat 30 minuten staan. Dan de overige ingrediënten toevoegen (nog niet de rozijnen!) en 5 minuten kneden. Nu wel de rozijnen (en sukade noten etc.) erdoor knijpen. Maak een bol van het deeg en laat 20 minuten rijzen in een warme, tochtvrije ruimte. Dan van de bol een punt maken en weer 20 minuten laten rijzen. Rol nu met de deegroller een broodpunt plat en laat de randen iets dikker. Leg de rol spijs in het midden en klap de deegplak dicht. Druk het deeg tussen de spijs en de dikke rand stevig aan (denk aan de stolvorm). Leg de stol op de bakplaat en laat haar nog minimaal 20 minuten rijzen.

Oven voorverwarmen op 250 graden C.
Temperen tot 190 graden. Plaats de bakplaat in de oven en bak de stol in ongeveer 35 minuten gaar. Als de kerststol afgekoeld is insmeren met gesmolten roomboter en bij het serveren eventueel bestrooien met poedersuiker.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb