in en uit de oven

Spruitjessoufflé met spek

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: ca.20 minuten + 20 minuten oventijd

Ingrediënten:
  • 600 gr kruimige aardappelen, geschild en in stukken
  • 500 gr spruiten, schoongemaakt en in plakjes
  • 100 ml warme melk
  • 200 gr gerookte spekblokjes
  • 1 ui
  • 1 el kerriepoeder
  • 2 eieren gesplitst
  • 2 el boter
  • zout en peper

Bereiding:

  •  Kook de aardappelen in water met zout ca. 10 minuten. Voeg dan de spruitjes toe en kook nog ca. 8 minuten door tot de aardappels gaar zijn en de spruiten nog een 'bite'hebben.
  • Giet af en stamp de warme melk en boter erdoor. Breng goed op smaak met zout en peper. 
  • Bak de spekblokjes uit in een droge koekenpan en voeg de ui en kerrie toe. Bak nog enkele minuten door tot de ui zacht is, schep dit door  de stamppot.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Klop de eiwitten stijf met een snufje zout. Roer de eidooiers door de stamppot en schep dan de eiwittten er voorzichtig door. Schep alles in een ingevette ovenschaal of vier kleinere schaaltjes en bak onder de oven in circa 20 minuten.

Boerenkooltaart met chorizo

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: ca 20 minuten + 35 minuten in de oven.
 Ingrediënten:
 
  • 150 gr. chorizo
  • 300 gr genseden boerenkool
  • 100ml room
  • 100 gr geraspte kaas
  • 2 el olijfolie
  • 5 pakjes diepvries bladerdeeg, ontdooid
  • 4 eieren
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 4 kleine tomaten, gehalveerd

Bereiding:

  • Verwarm de oven op 200 graden. Snijd de helft van de chorizo fijn en bak de stukjes zachtjes uit in een hapjespan met olijfolie.
  • Bak de ui even mee, schep de boerenkool erdoor en roerbak alles 4-6 minuten, voeg 2-3 eetlepels water toe.
  • Leg de plakjes deeg op elkaar, rol ze uit tot een ronde lap van 30cm en bekleed een ingevette lage taartvorm met het deeg. Klop in een kom de eieren los met de room en de kaas en schep de boerenkool erdoor.
  • Schep dit mengsel in de taartvorm en druk de tomaten met de snijkant naar boven erin en verdeel de plakjes chorizo erover.
  • Schuif de vorm een richel onder het midden in de oven en bak de taart in 35 miunten goudbruin en gaar.

Knolselderijsoufflé met roomkaas

Hoofdgerecht voor 4 personen


Bereidingstijd: ca 40 minuten
Ingrediënten:
  • 750 gr knolselderij
  • 100gr roomkaas
  • 1 el gehakte peterselie (vers of diepvries), of 1 theelepel gedroogd vergemalen peper
  • 1/ rode paprika
  • 1/2 el olie
  • 2 el citroensap
  • zout
  • 3 eieren

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.Maak de knolselderij schoon en snijd deze in blokjes.Kook ze met weinig water, zout en citroensap in 10-12 minuten gaar. Giet de selderij af en laat goed uitlekken. Snijd de paprika zonder zaadjes in miniblokjes. Giet kokend water over de paprikablokjes, spoel er meteen koud water over en laat goed uitlekken
  • Vet een ovenschaal licht in met de olie. Pureer de knolselderij met een sgtaafmixer of in de keukenmachine (stamper mag ook hoor)
  • Roer de roomkaas erdoor tot een gladde massa. Splits de eieren. Roer de paprika, peterselie en eidooiers door het knolselderijmengsel.
  • Voeg peper en zout toe.
  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf, Spatel het knolselderijmengsel hier luchtig door.
  • Vul de ovenschaal hier voor 3/4 deel mee. Zet de soufflé circa 20 minuten in het midden van de oven totdat het gerezen en goudbruin is, dien meteen op en smullen maar.

Tip: ipv knolselderij; broccoli