met vis

Provinciaal vispotje voor 4 personen

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiden       : 25 minuten

Ingrediënten:

  • 600 gr. witvisfilet
  • 2 venkelknollen
  • 1 prei
  • 1 citroen
  • 50 gr. boter
  • 4 eetl. paneermeel
  • 125 gr. belegen kaas ger.
  • 1 eetl. tijm/rozemarijn
  • 2 glazen droge witte wijn
  • 1 bakje kerstomaatjes

 Bereiding:

  • Neem voor de visfilet een combinatie van: tilapia, kabeljauw, koolvis of zeewolf.
  • Verwarm de oven voor op 160˚ C. - hetelucht 140˚ C.
  • Vet een ovenschaal in met een klontje boter.
  • Snijd de prei en de venkelknol in smalle repen. 
  • Bewaar het venkelgroen voor garnering.
  • Doe hetzelfde met de visfilet.
  • Kruis de tomaatjes in.
  • Hak de tijm/rozemarijnblaadjes fijn.
  • Rasp 1 eetl. schil van de citroen, alleen het geel (het wit is bitter) en pers de vrucht uit.
  • Leg de helft van de prei en de venkel in de ovenschaal.
  • Doe de visreepjes daarop.
  • Bestrooi de visrepen met het citroenrasp, peper en zout.
  • Verdeel nu de helft van het paneermeel, kaas, tijm/rozemarijn en klontjes boter
  • over de visreepjes. Leg daarop de rest van de prei en de venkel en eindig met de rest van het paneermeel, kaas, tijm/rozemarijn en boter.
  • Giet de wijn en het citroensap erbij.
Zet de schaal, 25 minuten, in het midden van de oven.
Zet de laatste 10 minuten de tomaatjes langs de rand van de schaal.

Om een bruinkorstje op het gerecht te krijgen dient het gerecht nog even onder de hete gril geplaatst te worden. Garneer het gerecht met het venkelgroen.
Serveer er rijst bij of stokbrood.
Eet smakelijk.


Zalmfilet met mozzarella en tomaatjes uit de oven

Voor 4 personen:

Ingrediënten:
  • 4 stukken zalmfilet
  • sap en rasp van 1/2 citroen
  • 1 bol mozzarella (plakjes van maken)
  • 1 rode ui
  • 2 el verse dille, fijngehakt
  • 2 el peterselie, fijngehakt
  • 12 tomaatjes 
  • 25 gram boter, in kleine klontjes
Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 200 °. Wrijf de stukken zalmfilet in met zout en versgemalen peper en citroensap en leg ze in een ingevette ovenschaal.
  • Leg op elk stukje filet, plakjes mozzarella en strooi er nog de citroensap, ui en kruiden, plus het zout en peper over.
  • Maak een kruis in de tomaatjes in de bolle kant en leg ze met deze kant naar boven rond de zalmfilets
  • Verdeel de klontjes boter over de zalmfilets en de tomaten en bak het geheel in 25 minuten gaar in de oven.

Viscurry met tomaat

Porties:  2 personen
Bereidingstijd:0-15 min.
INGREDIËNTEN
1 ui
1 eetlepel rode currypasta
1 eetlepel olie
½ pak passata di pomodori 
(gezeefde tomaten)
150 gram koolvis
2 tomaten
50 gram garnalen
4 takjes koriander of peterselie 
BEREIDING:
Maak de ui schoon en snijd hem klein. Fruit de ui en de currypasta kort in de olie.
Voeg de passata toe en kook dit een paar minuten. Snijd de vis in stukjes. Was de 
tomaten en snijd ze in parten. Laat de vis in enkele minuten in de saus gaar worden. 
Schep er de parten tomaat en de garnalen door en warm het geheel goed door. 
Strooi er klein geknipte koriander of peterselie over.
VOEDINGSWAARDE
Per persoon:
Energie  200 kcal
Eiwit    25 gram
Koolhydraten  10 gram
Vet    7 gram
Verzadigd vet  1 gram
Vezels    3 gram
 


Zomerse bietensalade met haring

Ingrediënten:

  • 2 verse nieuwe haringen
  • 1 zure appel
  • 2-3 vastkokende aardappelen
  • 1 (evt. reeds gekookte) rode biet
  • 2 sjalotjes of 1 kleine ui
  • mayonaise
  • witte wijn azijn
  • 1 hardgekookt ei
  • augurkjes
  • wat blaadjes sla

Bereiding:

  • Was de rode biet goed en schrob hem schoon. Kook de rode biet in ca. 40 minuten gaar. Laat afkoelen.
  • Kook de aardappelen tot ze net gaar zijn en laat ook deze afkoelen.
  • Kook het ei in ca. 8 minuten hard en laat afkoelen.
  • Als alles afgekoeld is:
  • Verwijder de schil en aanzet van de rode biet. Snij de rest van de biet in blokjes.
  • Schil ook de appel en snij hem in blokjes.
  • Snij ook de aardappelen in blokjes.
  • Snij de haring in stukjes.
  • Roer bietjes-, aardappel- en appelblokjes en haringstukjes voorzichtig door elkaar.
  • Snij de ui in hele kleine stukjes. Meng deze met een eetlepel azijn en een paar eetlepels mayonaise.
  • Meng dit door de salade.
  • Leg slabladeren op borden of een plaat schaal. Leg hierop de salade. Garneer met in plakjes gesneden ei en augurken.

Maak jouw eigen website met JouwWeb