voor bij de vis

Gribiche saus. 6 porties (bij uitstek geschikt voor vis, maar ook bij vlees of gevogelte.

Bereidingstijd: 10 minuten incl.voorbereiding

Ingrediƫnten:

  • eigeel van 3 hardgekookte eieren
  • 1 tl franse mosterd
  • 1/2 tl zout
  • versgemalen peper
  • 275 ml olijfolie
  • 125 ml witte wijnazijn
  • wit van 3 hardgekookte eieren (fijngehakt)
  • 1 el peterselie gemengd met dragon, fijngesneden
  • 2 el kappertjes
  • 5 augurken

Bereiding:

  • Wrijf het eigeel door heen fijne zeef, vermeng met de mosterd, zout en peper. 
  • Voeg geleidelijk olijfolie toe, en vervolgens onder voortdurend roeren de wijnazijn. Voeg tenslotte het eiwit, de kappertjes, augurken,en fijngesneden kruiden toe.

Fluweelsaus 4 porties (ook heerlijk bij kip)

 

Bereidingstijd:ca 15 minuten incl. voorbereiding

Ingrediƫnten:

  • 30 gram boter
  • 1 1/2 el bloem
  • 315 ml lichte bouillon (vis,kippen-of kalfsbouillon)
  • zout en versgemalen witte peper
  • citroensap naar smaak
  • 1 eigeel
  • 1 el kookroom

Bereiden:

  • Smelt boter in de pan, haal van het vuur en roer de bloem erdoor.
  • Roer vervolgens de bouillon erdoor en breng langzaam aan de kook
  • Laat 10 minuten pruttelen en breng op smaak met zout, peper en citroensap
  • Meng het eigeel en de room met een beetje van de hete saus. Giet terug in de pan en laat lichtjes indikken, zonder te koken.